Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa jabłkowa z rokitnikiem

Składniki:
  • 60 dag jabłek
  • 20 dag rokitnika
  • cynamon
  • 1 1/4 l wody
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 10-15 dag cukru
  • 1/8 l śmietany
Umyj i pokrój na kawałki 40 dag jabłek, zalej je gorącą wodą, dodaj opłukany rokitnik oraz cynamon. Całość ugotuj, po czym przetrzyj przez sito, dopraw mąką wymieszaną z zimnym wywarem, zagotuj, dodaj cukier i połącz ze śmietaną. Obierz teraz i zetrzyj na tarce 20 dag jabłek i dodaj je do zupy.

Podawaj na zimno lub gorąco z grzankami, ziemniakami, kluskami. Zupę jabłkową możesz przygotować z przecieru jabłecznego i koncentratu z dzikiej róży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...