Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa krem ze szparagów lub kalafiorów

Składniki:
  • 30 dag kości
  • 15 dag włoszczyzny
  • 1 kostka rosołowa
  • 50-60 dag szparagów
  • 1-2 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1/8 litra śmietanki kremowej
  • 1 1/2 litra wody
  • sól
  • cukier
Z kości, włoszczyzny i kostki rosołowej przygotuj wywar.

Szparagi opłucz, oczyść z włókien, ugotuj do miękkości w przecedzonym wywarze, przetrzyj przez sito, przelewając wywarem. Następnie dopraw zupę mąką rozmieszaną z 1/8 litra zimnego wywaru, zagotuj mieszając, dodaj sól i cukier do smaku, a także żółtka rozmącone ze śmietanką.

Podawaj z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pasztecikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...