Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa pieczarkowa

Składniki:
  • 25 dag pieczarek
  • 1/2 cytryny
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki
  • masło i mąka do zasmażki
  • sól
  • pieprz
Pieczarki oczyść, opłucz, cienko poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej w garnku łyżkę masła, włóż pieczarki i podduś je, nie rumieniąc. Zalej gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu około 45 minut.

Ziemniaki pokrój w kostkę lub wytnij z nich kulki. Wrzuć do zupy, dodaj sól i pieprz. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź małą ilością zimnej wody, wlej do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...