Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Szaszłyki z drobiu

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag piersi kurczaka lub indyka
  • 3 średnie cebule
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • przyprawa do zup
    marynata:
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy z olejem, sokiem i skórką cytrynową.

Mięso umyj, osusz, następnie pokrój w kostkę i skrop przyprawą. Teraz polej marynatą, wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki.

Cebulę obierz i pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Cukinię umyj, osusz i również pokrój w grube plastry. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na kawałki. Zamarynowane mięso nadziewaj na szpadki do szaszłyków na przemian z cebulą, cukinią i papryką. Piecz na grillu albo w piekarniku z dodatkiem przyprawy do zup, sosów i sałatek. Możesz też usmażyć je na patelni. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...