- 2 podwójne filety z piersi kurczaka (po 15 dag)
- 1 kg marchewek
- 1 pęczek dymki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego (instant)
- 1 kieliszek (100 ml) białego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, suszony estragon
- brokuły
- 10 dag groszku z puszki
Marchewki gotuj 15 minut w osolonej wodzie, groszek podgrzej. Po 5 minutach gotowania dodaj dymkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż filety z obydwu stron na złotobrązowo. Posyp solą i pieprzem, smaż jeszcze 10 minut na średnim ogniu. Następnie zdejmij je z patelni, przełóż do ciepłego piekarnika, żeby nie ostygły. Sos ze smażenia rozcieńcz bulionem i białym winem. Niewielką ilością wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, zagęść sos, całość krótko gotuj. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i suszonym zielem estragonu.
Usmażone mięso pokrój w plastry. Przełóż warzywa, porcje ryżu i mięso na półmisek i obficie polej przyrządzonym aromatycznym sosem. Przed podaniem możesz udekorować danie świeżą zieleniną. Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz