Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Muślinowa zupa rybna

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag filetów z dorsza, mintaja lub innej ryby morskiej
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mały pęczek dymki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz (mielony i ziarnisty)
  • tymianek
  • sok z cytryny
Umyj rybę, osusz ją, skrop sokiem z cytryny, natrzyj tymiankiem i wstaw na 15 minut do lodówki.

Następnie umyj paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych, pokrój ją w kostkę. Dymkę pokrój w kawałki. Seler oskrob, umyj, drobno pokrój.

Na rozgrzanym oleju podsmaż paprykę, dymkę i seler. Warzywa zalej 4 szklankami wrzącej wody, potem dodaj 3 ziarna pieprzu, sól do smaku. Gotuj 15 minut.

Do gorącego wywaru włóż rybę. Całość zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.

Rybę wyjmij z zupy, pokrój w kawałki i znów dodaj do zupy. Zupę mocno podgrzej, jeśli trzeba dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem i rozlej na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...