- 60 dag filetów z dorsza, mintaja lub innej ryby morskiej
- 2 czerwone papryki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 mały pęczek dymki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz (mielony i ziarnisty)
- tymianek
- sok z cytryny
Następnie umyj paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych, pokrój ją w kostkę. Dymkę pokrój w kawałki. Seler oskrob, umyj, drobno pokrój.
Na rozgrzanym oleju podsmaż paprykę, dymkę i seler. Warzywa zalej 4 szklankami wrzącej wody, potem dodaj 3 ziarna pieprzu, sól do smaku. Gotuj 15 minut.
Do gorącego wywaru włóż rybę. Całość zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.
Rybę wyjmij z zupy, pokrój w kawałki i znów dodaj do zupy. Zupę mocno podgrzej, jeśli trzeba dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem i rozlej na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz