Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa jabłkowa z jagodami

Składniki na 4 porcje:
  • 20 dag makaronu (najlepiej świderki)
  • 1/4 kg czarnych jagód
  • 3 jabłka
  • 1 gruszka
  • skórka skrojona z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego
  • sól
Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, potem odcedź i osącz.

Jabłka i gruszkę umyj, cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój w ósemki i wytnij gniazda nasienne. Jagody przebierz, przepłucz na sicie i osącz.

Owoce włóż do garnka, dodaj cukier, skórkę cytrynową i cynamon. Zalej 1 l wody, gotuj 10 minut.

Wystudź, wyjmij skórkę z cytryny i korę cynamonu. Zupę podawaj na zimno z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...