Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Wykwintna zupa jabłkowa

Składniki:
  • 50 dag jabłek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag cukru
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść rodzynek
  • cynamon
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, potem włóż do garnka i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Do jabłek wsyp cukier i gotuj je 5 minut. Następnie cienkim strumieniem wlej zimne mleko wymieszane z mąką i, energicznie mieszając, chwilę gotuj.

Wystudzoną zupę wymieszaj z winem, a także wypłukanymi i osączonymi rodzynkami. Dopraw cynamonem. Podawaj z grzankami (najlepiej zrobionymi z chałki) lub biszkoptami.

W podobny sposób możesz przyrządzić zupę z moreli. Morele pokrój na ćwiartki (nie ścieraj na tarce), gotuj i miksuj, a zupę dopraw wanilią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...