Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Sardyńska zupa selerowa

Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag wołowiny (mostek)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 dag selera naciowego
  • 1 l gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag świeżo startego sera parmezan lub pecorino
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w garnku i smaż w nim warzywa z mięsem przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.

Seler umyj i oczyść; łodygi pokrój w plasterki grubości 1 cm. Kawałki selera dodaj do mięsa i duś razem przez 5 minut. Następnie wlej gorącą wodę, dopraw solą i papryką. Zupę gotuj na małym ogniu dalsze 30 minut.

Chleb pokrój w kostkę, przysmaż na złocisty kolor i zalej gorącą zupą. Osobno podaj starty ser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...