Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Francuska zupa cebulowa

Składniki na 4 porcje:
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone
  • 90 dag cebuli obranej i pokrojonej w plastry
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2/3 litra rosołu drobiowego (z kostki)
  • 1 niepełna szklanka czerwonego wina (225 ml)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 16 cienkich kromek bułki (bagietki)
  • 6 dag startego sera grojer
  • 1 marchewka
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

W tym czasie zmieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem, następnie przykryj i odstaw. Podgrzej pozostałą ilość oliwy w garnku o grubym dnie i bardzo delikatnie smaż cebulę przez około 20 minut, aż nabierze lekko złotawego koloru. Do cebuli dodaj mąkę, a następnie wlej rosół drobiowy i wino. Całość przypraw solą i odrobiną pieprzu. Zagotuj, a następnie zmniejszyć ogień, przykryj i gotuj przez 15 minut.

W tym czasie posmaruj każdą kromkę bułki z obydwu stron przygotowaną wcześniej mieszaniną oliwy i czosnku. Ułóż kromki na blasze do pieczenia. Grzanki zapiekaj w piekarniku przez 10 minut, aż będą chrupiące.

Na spodzie każdej miseczki ułóż dwie grzanki, łyżką wazową nalej na nie zupę. Oprósz serem grojera i podawaj z dodatkowymi kromkami pieczywa czosnkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...