- 30 dag wieprzowiny
- 20 dag wołowiny
- 2 cebule
- 10 dag marchwi
- 1 zielona papryka
- 4 mięsiste pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 l gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- po szczypcie czarnego pieprzu
- ostrej papryki i sproszkowanego czosnku
- 1/16 l śmietany
- 1 seler naciowy
Następnie rozgrzej w garnku olej i podsmaż na nim cebulę, potem włóż pokrojone mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Dodaj plasterki marchwi, pokrojoną paprykę oraz pomidory wraz z sokiem. Wszystkie składniki duś wraz z mięsem przez chwilę, po czym zalej gorącą wodą, dopraw do smaku solą i sproszkowaną papryką.
Zupę gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Dopraw według uznania pieprzem, ostrą papryką i sproszkowanym czosnkiem, możesz też ewentualnie trochę dosolić. Przed podaniem dopraw zupę śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz