Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa gulaszowa

Składniki:
  • 30 dag wieprzowiny
  • 20 dag wołowiny
  • 2 cebule
  • 10 dag marchwi
  • 1 zielona papryka
  • 4 mięsiste pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • po szczypcie czarnego pieprzu
  • ostrej papryki i sproszkowanego czosnku
  • 1/16 l śmietany
  • 1 seler naciowy
Mięso umyj, osusz ściereczką i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Paprykę przekrój na pół, usuń z niej gniazda nasienne. Połówki papryki umyj i pokrój w paski. Pomidory obierz ze skórki (odetnij nasady ogonków) i pokrój w kostkę. Zachowaj sok, który wyciekł w czasie krojenia.

Następnie rozgrzej w garnku olej i podsmaż na nim cebulę, potem włóż pokrojone mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Dodaj plasterki marchwi, pokrojoną paprykę oraz pomidory wraz z sokiem. Wszystkie składniki duś wraz z mięsem przez chwilę, po czym zalej gorącą wodą, dopraw do smaku solą i sproszkowaną papryką.

Zupę gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Dopraw według uznania pieprzem, ostrą papryką i sproszkowanym czosnkiem, możesz też ewentualnie trochę dosolić. Przed podaniem dopraw zupę śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...