Składniki:- 5 dag suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- kawałek selera
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 1/2 l wody
- 1 niepełna szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Grzyby dokładnie umyj, zalej 1,5 l ciepłej przegotowanej wody i mocz przez 2 godziny. Następnie ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Obrane warzywa i cebulę opłucz i włóż do prawie miękkich grzybów. Dodaj masło, sól, przyprawy i gotuj jeszcze przez 30 minut. Wywar przecedź, a grzyby pokrój na cienkie paseczki. Usuń warzywa z wywaru. Do przecedzonego wywaru włóż grzyby, ponownie zagotuj, dopraw śmietaną, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Rozlaną na talerze posyp natką.
Zupa wyśmienicie smakuje z łazankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz