Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z suszonych grzybów

Składniki:
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 1/2 l wody
  • 1 niepełna szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Grzyby dokładnie umyj, zalej 1,5 l ciepłej przegotowanej wody i mocz przez 2 godziny. Następnie ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Obrane warzywa i cebulę opłucz i włóż do prawie miękkich grzybów. Dodaj masło, sól, przyprawy i gotuj jeszcze przez 30 minut. Wywar przecedź, a grzyby pokrój na cienkie paseczki. Usuń warzywa z wywaru. Do przecedzonego wywaru włóż grzyby, ponownie zagotuj, dopraw śmietaną, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Rozlaną na talerze posyp natką.

Zupa wyśmienicie smakuje z łazankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...