Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa kartoflana

Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 l wody
  • 15 dag śmietany
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
  • sól
  • pieprz
Umyte i obrane warzywa, cebulę oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Boczek drobno pokrój i lekko podsmaż w garnku. Włóż pokrojone warzywa, cebulę i ziemniaki. Teraz wlej kilka łyżek wody i duś przez 5 minut, stale mieszając. Potem zalej warzywa wrzącą wodą, osól i przykryj. Zupę gotuj około 20 minut. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp koperek oraz bazylię i raz zagotuj. Dopraw śmietaną.

Zupę kartoflaną możesz też ugotować na wywarze z mięsa, boczek zastąpić masłem lub oliwą. Zamiast bazylii dodaj majeranek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...