Składniki:- 50 dag ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- kawałek selera
- 1 cebula
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 l wody
- 15 dag śmietany
- 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
- sól
- pieprz
Umyte i obrane warzywa, cebulę oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Boczek drobno pokrój i lekko podsmaż w garnku. Włóż pokrojone warzywa, cebulę i ziemniaki. Teraz wlej kilka łyżek wody i duś przez 5 minut, stale mieszając. Potem zalej warzywa wrzącą wodą, osól i przykryj. Zupę gotuj około 20 minut. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp koperek oraz bazylię i raz zagotuj. Dopraw śmietaną.
Zupę kartoflaną możesz też ugotować na wywarze z mięsa, boczek zastąpić masłem lub oliwą. Zamiast bazylii dodaj majeranek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz