Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa porowa z szynką

Składniki:
  • 6 szklanek wywaru z warzyw
  • 20 dag białej części porów
  • 30 dag ziemniaków
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 10 dag wędzonej szynki
  • szczypta tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
Pory starannie umyj, potem pokrój je w plasterki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu maśle duś pory (nie rumień ich), włóż ziemniaki i przyprawy. Następnie wlej gorący wywar i gotuj pół godziny.

Zupę zdejmij z ognia, wyjmij przyprawy i zmiksuj. Na koniec włóż pokrojoną w cienkie paski szynkę i rozlej do bulionówek. Posyp natką i podawaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...