Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z zielonych ogórków

Składniki:
  • 2 zielone ogórki
  • 20 dag cielęciny lub kury
  • 1 1/2 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
Z mięsa i warzyw ugotuj i przecedź rosół. Ogórek opłucz, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości lekko osolonej i ocukrzonej wody. Po odcedzeniu wrzuć go do rosołu. Mąkę wymieszaj z łyżką zimnej wody, wlej do zupy, dopraw solą oraz pieprzem, zagotuj, dopraw śmietaną i posyp natką z pietruszki. Możesz też ugotowaną w rosole marchewkę pociąć w paseczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...