Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z soczewicy

Składniki:
  • 18 dag żółtej soczewicy
  • 1 1/2 litra wody
  • 1-2 pomidory
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki a soczewicę opłucz, zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut, po czym odcedź.

W garnku rozgrzej oliwę, włóż drobno posiekaną cebulę, podsmaż ją na złoty kolor, dodaj soczewicę, wlej wodę i gotuj na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie zupełnie miękka (około 50 minut). Wtedy dodaj ćwiartki pomidora, pod koniec gotowania - liść laurowy i roztarty czosnek. Dopraw zupę solą i pieprzem i jeszcze raz zagotuj. Przed podaniem dodaj sok z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...