Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa szpinakowa

Składniki na 5 porcji:
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • (wywaru z warzyw lub wody)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (śmietanki)
  • tymianek
  • bazylia
  • sól
Dokładnie przebierz i umyj listki szpinaku, odetnij korzonki, starannie odsącz i posiekaj. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij w rondlu na oleju, wlej bulion, dodaj szpinak i płatki owsiane. Całość zagotuj, posól i wrzuć tymianek i bazylię. Gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.

Gdy płatki się rozgotują, zupę zmiksuj, zagęść ją mąką wymieszaną z mlekiem i doprowadź do wrzenia.

Płatki owsiane i mąkę możesz zastąpić ryżem (pół szklanki), a szpinak świeży - mrożonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...