Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa pomidorowa

Składniki na 8 porcji:
  • 25 dag mięsa z kością (kurczaka lub cielęciny)
  • 3 l zimnej wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego (25 dag)
  • 1 łyżeczka jarzynki do mięs
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, a garnek przykryj. Gotuj około 30 minut. Następnie dodaj do wywaru obraną i opłukaną włoszczyznę, Jarzynkę, koperek, sól i szczyptę pieprzu. Gotuj do czasu, aż mięso i jarzyny będą miękkie (około 30 min). Wywar przecedź i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Zupę gotuj jeszcze 3-5 minut. Zapraw śmietaną i dodaj łyżeczkę cukru (dzięki temu zupa bardzo zyska na smaku!).

Podawaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Uwaga! Zamiast na wywarze z mięsa zupę możesz przygotować na kostkach bulionowych, a w sezonie koncentrat dobrze jest zastąpić przecierem ze świeżych pomidorów (1 kg).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...