Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa drobiowa

Składniki:
  • 50 dag skrzydełek i udek kurczaka
  • 25 dag ryżu
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 bułka na grzanki
  • sól, pieprz
Obraną i pokrojoną na cienkie plastry cebulę lekko podduś w garnku na łyżce oliwy, włóż skrzydełka i udka, a następnie wlej 5-6 szklanek wody. Wszystko razem posól i dodaj pieprzu do smaku. Gotuj przez 30 minut. Miękkie już mięso wyjmij i obierz z kości, a do rosołu wsyp ryż i gotuj znowu przez 15-20 minut.

Zrób grzanki: bułkę pokrój na niezbyt grube plastry, natrzyj zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem i podsmaż na drugiej łyżce oliwy.

Na dno dużej ogrzanej wazy wyłóż mięso i zalej je rosołem z ryżem. Tuż przed podaniem wrzuć do zupy połówki jaj i posyp ją posiekaną natką pietruszki. Gorące grzanki podawaj na osobnym talerzyku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...