Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa morelowo-pomarańczowa

Składniki:
  • 10 dag suszonych moreli
  • 5 pomarańczy
  • 6 goździków
  • 3 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 łyżeczka cukru
Pomarańcze dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i osusz. Z jednej otrzyj skórkę, a pozostałe obierz i pokrój w kostkę, usuwając pestki. Umyte morele osącz na sicie i wraz z kostkami pomarańczy włóż do rondla, zalej wodą, dodaj goździki, przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 40 minut.

Po tym czasie goździki wyjmij, a resztę przestudź, zmiksuj, przetrzyj przez sito, dopraw cukrem, wymieszaj z winem i odstaw na górną półkę lodówki do mocnego schłodzenia.

Odłożoną pomarańczę obierz, pokrój w kostkę i - po usunięciu pestek - wraz z posiekanymi orzechami i migdałami wrzuć do zupy. Zupę tę podaje się mocno schłodzoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...