- 30 dag białej fasoli
- 1 mała włoszczyzna
- 1 średniej wielkości cebula
- bulion warzywny (2 kostki)
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- sól
Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach, por pokrój w krążki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie 2 litry wody zagotuj z kostkami bulionowymi. Włóż warzywa, gotuj 15 minut, po czym dodaj ugotowaną fasolę. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
Teraz przygotuj cebulę - obierz ją i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i lekko zrumień posiekaną cebulę. Dodaj pozostały tłuszcz, dobrze go rozgrzej, wsyp mąkę i smaż, mieszając, 2-3 minuty. Zasmażkę rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru i połącz z wrzącą zupą. Dopraw do smaku solą, drobno posiekanym czosnkiem oraz majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz