Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa krem z brokułów z migdałami

Składniki:
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 50 dag brokułów
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego 2-proc. (15 dag)
  • 4 płaskie łyżki płatków migdałowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • sól
Do wrzącego bulionu włóż pokrojone łodygi brokułów, rozgnieciony czosnek i liść laurowy. Po 5 minutach dodaj różyczki brokułów i gotuj 10 minut na małym ogniu, aż będą miękkie, ale jeszcze intensywnie zielone. Wyjmij liść laurowy i kilka różyczek brokułów. Resztę, gdy przestygnie, zmiksuj, wlej jogurt i dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Zupę podgrzej na małym ogniu i dodaj pozostałe brokuły. Posyp płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...