Składniki:- 4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 50 dag brokułów
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego 2-proc. (15 dag)
- 4 płaskie łyżki płatków migdałowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- sok z 1 cytryny
- cukier
- sól
Do wrzącego bulionu włóż pokrojone łodygi brokułów, rozgnieciony czosnek i liść laurowy. Po 5 minutach dodaj różyczki brokułów i gotuj 10 minut na małym ogniu, aż będą miękkie, ale jeszcze intensywnie zielone. Wyjmij liść laurowy i kilka różyczek brokułów. Resztę, gdy przestygnie, zmiksuj, wlej jogurt i dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.
Zupę podgrzej na małym ogniu i dodaj pozostałe brokuły. Posyp płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz