- 2 pstrągi
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub wywaru z warzyw
- 2 cytryny
- 2-3 łyżki rodzynek
- 1 mały kieliszek wytrawnego białego wina
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/2 szklanki śmietanki
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Z obranych i pokrojonych w półplasterki cytryn usuń pestki, a umyte rodzynki zalej winem. Cytryny, rodzynki i pokrojoną rybę umieść w rondlu, zalej przecedzonym wywarem i podgrzej.
Śmietankę zaś dokładnie wymieszaj z żółtkami, solą, pieprzem i curry, wlej do zupy, wrzuć posiekane orzechy, ostrożnie wymieszaj i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.
Zupa z pstrąga najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz