Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa z pstrąga

Składniki:
  • 2 pstrągi
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub wywaru z warzyw
  • 2 cytryny
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1 mały kieliszek wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
Sprawione ryby umyj, osusz, lekko natrzyj i - umieszczone w rondlu - posyp skórką otartą z cytryny, zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu 20-25 minut. Miękkie ryby delikatnie wyjmij łyżką cedzakową, przestudź, obierz ze skóry i ości, a mięso pokrój w kostkę.

Z obranych i pokrojonych w półplasterki cytryn usuń pestki, a umyte rodzynki zalej winem. Cytryny, rodzynki i pokrojoną rybę umieść w rondlu, zalej przecedzonym wywarem i podgrzej.

Śmietankę zaś dokładnie wymieszaj z żółtkami, solą, pieprzem i curry, wlej do zupy, wrzuć posiekane orzechy, ostrożnie wymieszaj i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.

Zupa z pstrąga najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...