Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa bananowa z kaszą kukurydzianą

Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 banany
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sól
Kaszę, zalaną szklanką zimnej wody, odstaw na 30 minut. Gdy napęcznieje, dodaj do niej drugą szklankę zimnej wody, masło i sól. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozklei.

Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, a żółtka ukręć z cukrem. Rozprowadź z kilkoma łyżkami wrzącego mleka i, stale mieszając, dodawaj do mleka. Garnek ustaw na ogniu i ubijaj trzepaczką, aż mleko z żółtkami lekko zgęstnieje. Całość doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Na koniec zmiksuj z obranymi i pokrojonymi na kawałki bananami.

Z ugotowanej kaszy uformuj łyżką kluseczki i kładź po kilka do każdej porcji mlecznej zupy. Zupę możesz podawać i na ciepło, i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...