- 2 szklanki mleka
- 3 banany
- 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sól
Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, a żółtka ukręć z cukrem. Rozprowadź z kilkoma łyżkami wrzącego mleka i, stale mieszając, dodawaj do mleka. Garnek ustaw na ogniu i ubijaj trzepaczką, aż mleko z żółtkami lekko zgęstnieje. Całość doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Na koniec zmiksuj z obranymi i pokrojonymi na kawałki bananami.
Z ugotowanej kaszy uformuj łyżką kluseczki i kładź po kilka do każdej porcji mlecznej zupy. Zupę możesz podawać i na ciepło, i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz