Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa grecka z dyni

Składniki na 4 porcje:
  • 1 dynia (30 dag miąższu)
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • kardamon
  • mielona papryka
Dynię pokrój w kostkę i razem z posiekaną cebulą podsmaż na maśle. Włóż obrane, pokrojone w półplasterki ziemniaki, zalej wodą, osól, wsyp kilka ziarenek pieprzu i kardamonu, a całość zagotuj.

Pomidory sparz, delikatnie zdejmij z nich skórki, pokrój na kawałki i dodaj do zupy razem z odsączonym z zalewy groszkiem. Gotuj około 5 minut. Zupę dopraw papryką i kardamonem. Po rozlaniu na talerze udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z grzankami.

Zupę możesz także zmiksować albo też doprawić śmietaną - jej smak będzie wówczas nieco odmienny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...