Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa z fasolki szparagowej z ryżem

Składniki:
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
  • 40 dag młodej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 marchewka
  • 10 dag ryżu długoziarnistego
  • 1/2 pęczka koperku
  • cukier
  • sól
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2-proc.
  • lub śmietany 12-proc.
Fasolkę opłucz, odetnij końce i pokrój na kawałki długości około 3 cm. Teraz zalej je zimnym bulionem i gotuj. Gdy bulion zacznie wrzeć, wsyp ryż.

Marchewkę opłucz, oczyść i pokrój w drobną kostkę i wraz z groszkiem oraz kukurydzą dodaj do fasolki. Gotuj, aż fasolka będzie miękka. Na koniec wsyp drobno pokrojony koperek i dopraw do smaku cukrem i solą.

Zupę możesz zabielić kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego lub śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...