- 1 kalafior (może być mrożony)
- 1 mała włoszczyzna
- bulion warzywny (2 kostki)
- 2 ziemniaki
- 1/2 puszki kukurydzy w zalewie
- 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 ziarna ziela angielskiego
- odrobina kwasku cytrynowego
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Włoszczyznę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach lub bardzo drobno pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę (2,5 litra), dodaj kostki bulionowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Włóż ziemniaki oraz kalafior i gotuj pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj kukurydzę wraz z zalewą, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem wlej śmietanę i wsyp koperek, jeszcze raz wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz