Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa kalafiorowa

Składniki:
  • 1 kalafior (może być mrożony)
  • 1 mała włoszczyzna
  • bulion warzywny (2 kostki)
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 puszki kukurydzy w zalewie
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • odrobina kwasku cytrynowego
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
Kalafior umyj, podziel na małe różyczki i włóż na 10 minut do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, potem opłucz.

Włoszczyznę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach lub bardzo drobno pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę (2,5 litra), dodaj kostki bulionowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Włóż ziemniaki oraz kalafior i gotuj pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj kukurydzę wraz z zalewą, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem wlej śmietanę i wsyp koperek, jeszcze raz wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...