Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa szczawiowa

Składniki na 4 porcje:
  • 15 dag szczawiu
  • 4 szklanki lekkiego bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka maggi
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sól
Szczaw przebierz, oczyść, dokładnie opłucz i przez 10 minut duś z masłem i odrobiną wody, następnie zmiksuj lub drobno posiekaj. Śmietanę wymieszaj z mąką, a potem z mlekiem. Do gotującego się bulionu dodaj szczaw, zabiel go śmietaną i zagotuj. Na końcu dopraw do smaku maggi, solą i cukrem. Do talerzy lub bulionówek włóż po 2 połówki jaja i wlej gorącą zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...