Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa ogórkowa na podrobach

Składniki na 6 porcji:
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 1 szklanka kwasu z ogórków
  • 25 dag żołądków i serc kurzych
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 20 dag ugotowanego drobnego makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • pieprz
Serduszka i żołądki oczyść z tłuszczu, dokładnie opłucz, włóż do rondelka, po czym podlej odrobiną wody i razem z posiekanymi cebulami i masłem uduś do miękkości.

W dużym garnku zagotuj 5 szklanek wody, potem wrzuć kostki bulionowe. Dodaj kwas z ogórków i włóż starte na tarce jarzynowej ogórki. Zupę zagotuj, dodaj uduszone podroby i mąkę rozprowadzoną śmietaną. Zagotuj, przypraw do smaku cukrem i pieprzem.

Na talerze rozłóż makaron, zalej go gorącą zupą, a każdą porcję przed podaniem obficie posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...