Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Fasolowa zupa krem

Składniki:
  • 1 szklanka kolorowej fasoli
  • 1 średnia cebula pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki oregano lub tymianku
  • 1/2 szklanki ostrego żółtego sera
  • koperek
Przebierz fasolę, wypłucz ją i zalej bardzo gorącą wodą. Po 3-4 godzinach odcedź i ponownie zalej sześcioma szklankami świeżej wody. Dodaj sól, cebulę, czosnek, chili oraz oregano lub tymianek.

Gotuj na małym ogniu, aż fasola zmięknie, a następnie przetrzyj ją przez sito albo zmiksuj. Wlej tyle wody, aby powstała gęsta zupa krem, w tym momencie wsyp ser i - ciągle mieszając - podgrzewaj, aż się rozpuści.

Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...