Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Gruzińska zupa śliwkowa

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych węgierek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
Umyte, wydrylowane śliwki włóż do rondla, zalej zimną przegotowaną wodą (tak, aby lekko przykryła śliwki) i ugotuj je - mieszając, co zajmie około 15 minut. Miękkie już śliwki zmiksuj, przetrzyj przez sito, dodaj cukier, szczyptę soli, 3 szklanki przegotowanej wody, orzechy, cynamon i wino, ponownie zagotuj, następnie przestudź i odstaw do mocnego schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...