Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa indonezyjska

Składniki:
  • 1 sztuka średniej wielkości karpia
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 twarde mięsiste pomidory
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 zielone papryczki chili
  • lub 1 ostra zielona papryka
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1/2 łyżeczki soli
Rybę spraw, umyj, osusz, natrzyj solą i wstaw na godzinę do lodówki. Oddzielone już łeb, płetwy i kręgosłup ugotuj - przez około 20 minut - w bulionie. Następnie przecedź go przez sito, wlej z powrotem do rondla, włóż rybę, gotuj około 12 minut, delikatnie wyjmij łyżką cedzakową i pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, paprykę potnij w cienkie paski, sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Włóż je do rondla, dodaj powidła, pastę krewetkową, sok z cytryny i sól, po czym zalej wywarem, gotuj 3-4 minuty, wsyp cukier, kurkumę i skórkę otartą z cytryny, włóż pokrojoną w kostkę rybę i potrzymaj na bardzo małym ogniu przez dalsze około 10 minut.

Pod koniec dopraw sokiem z cytryny i - wedle uznania - solą.

Tego rodzaju zupy podaje się na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...