- 1 sztuka średniej wielkości karpia
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 twarde mięsiste pomidory
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 zielone papryczki chili
- lub 1 ostra zielona papryka
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 1/2 łyżeczki soli
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, paprykę potnij w cienkie paski, sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Włóż je do rondla, dodaj powidła, pastę krewetkową, sok z cytryny i sól, po czym zalej wywarem, gotuj 3-4 minuty, wsyp cukier, kurkumę i skórkę otartą z cytryny, włóż pokrojoną w kostkę rybę i potrzymaj na bardzo małym ogniu przez dalsze około 10 minut.
Pod koniec dopraw sokiem z cytryny i - wedle uznania - solą.
Tego rodzaju zupy podaje się na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz