Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Składniki:
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki anyżku
  • 3 żółtka
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.

Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...