Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Dziadowska zupa

Składniki:
  • 3-4 marchewki
  • kawałek białej rzodkwi
  • 3 pory
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 25 dag wędzonego boczku
  • tymianek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Warzywa umyj, oczyść i pokrój w dość dużą kostkę. Wszystko razem włóż do rondla i cały czas mieszając - podsmaż na maśle (15-20 minut), a następnie zalej bulionem i dopraw solą i pieprzem.

Gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie (około 20 minut). W połowie gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Oddzielnie wytop pokrojony boczek i skwarki, a następnie wrzuć do zupy. Posyp ją tymiankiem i pokrojoną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...