Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa zielona

Składniki na 5 porcji:
  • 1 duży por
  • 2 kruche sałaty
  • 20 dag młodych listków pokrzywy
  • 10 dag listków szpinaku
  • 1 1/2 l rosołu drobiowego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta cukru
Dokładnie umyty por pokrój w cienkie plasterki, a umyte i osuszone listki pokrzywy, szpinaku i zielonej pietruszki drobno posiekaj.

W sporym rondlu stop masło, podsmaż na dość silnym ogniu por, dodaj pokrzywę, zieloną pietruszkę, szpinak i porwane listki sałaty. Całość wymieszaj i chwilę smaż razem, skrop sokiem i posyp skórką z cytryny. Duś około 10 minut, po czym zalej gorącym rosołem. Doprowadź zupę do wrzenia, przykryj ją i gotuj na niewielkim ogniu około 5-6 minut. Poczekaj chwilę, aby trochę przestygła i zmiksuj ją, następnie podgrzej, dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

Do tego rodzaju zupy najlepiej pasują grzanki z bułki lub groszek ptysiowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...