- 1 duży por
- 2 kruche sałaty
- 20 dag młodych listków pokrzywy
- 10 dag listków szpinaku
- 1 1/2 l rosołu drobiowego
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- szczypta cukru
W sporym rondlu stop masło, podsmaż na dość silnym ogniu por, dodaj pokrzywę, zieloną pietruszkę, szpinak i porwane listki sałaty. Całość wymieszaj i chwilę smaż razem, skrop sokiem i posyp skórką z cytryny. Duś około 10 minut, po czym zalej gorącym rosołem. Doprowadź zupę do wrzenia, przykryj ją i gotuj na niewielkim ogniu około 5-6 minut. Poczekaj chwilę, aby trochę przestygła i zmiksuj ją, następnie podgrzej, dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
Do tego rodzaju zupy najlepiej pasują grzanki z bułki lub groszek ptysiowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz