Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa jarzynowa z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 1 kalarepka
  • 1 udko kurczaka bez skóry (ok. 25 dag)
  • 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Warzywa umyj i rozdrobnij: brokuły podziel na różyczki, por i seler pokrój na plasterki, marchewkę i kalarepkę - w słupki, a fasolkę - na nieduże kawałki. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj warzywa, duś wszystko razem przez kilka minut. Potem przełóż do garnka, zalej 6 szklankami gorącej wody, włóż kurczaka i dopraw przyprawą do zup.

Zupę gotuj na małym ogniu 30 minut. Miękkie udko wyjmij, kość odrzucić, a mięso pokrój w kostkę i z powrotem włóż do garnka. Na koniec zagotuj i dopraw do smaku. Bezpośrednio na talerzach posyp posiekaną natką - będzie wyglądała bardziej smakowicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...