Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa czosnkowa prowansalska

Składniki na 4 porcje:
  • 1 główka czosnku
  • garść listków szałwii
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 łyżeczka zielonych listków tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 4-8 cienkich kromek czerstwej bułki paryskiej
  • 5 szklanek wody (lub lekkiego rosołu drobiowego)
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Obrany czosnek utrzyj z solą, włóż do rondla, zalej wrzącą wodą lub rosołem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 5-7 minut. Wrzuć zioła i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 3-4 minuty, po czym przetrzyj przez sito. Teraz dodaj żółtko, dokładnie rozbełtane z 1-2 łyżkami przegotowanej letniej wody i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Kromki bułki obrumień na rozgrzanej patelni, wyłóż nimi dno ogrzanej wazy lub filiżanek, skrop oliwą i wlej zupę.

Posyp ją żółtym serem i natychmiast podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...