Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa serowa po holendersku

Składniki na 6 porcji:
  • 20 dag żółtego sera typu cheddar
  • 6 szklanek rosołu wołowego (z kostki)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 1/2 łyżki masła lub margaryny
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 2 łyżki półwytrawnego czerwonego wina
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
Drobno posiekaną cebulę zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Mieszając, wsyp mąkę, a po chwili rozprowadź zasmażkę zimnym rosołem. Zasmażkę wlej do wrzącego rosołu, zagotuj go, po czym zmniejsz ogień i wsyp uprzednio starty ser.

Zupę mieszaj, aż ser się dokładnie rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj wino i śmietankę, posól, posyp natką pietruszki. Podawaj ją z grzankami lub bułką paryską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...