Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa z kurek

Składniki:
  • 1 l rosołu drobiowo-warzywnego
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 40 dag kurek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • sól, pieprz
Pokrojoną w plastry cebulę uduś na maśle. Oczyszczone, umyte, pokrojone i duszone przez mniej więcej 15 minut kurki wrzuć do wrzącego rosołu drobiowo-warzywnego. Dodaj kostkę bulionu grzybowego i gotuj przez pół godziny, a następnie zmiksuj.

Połowę śmietany starannie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do zupy, krótko zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Pozostałą śmietanę roztrzep z żółtkiem, rozprowadź gorącą zupą, wlej do garnka i energicznie wymieszaj.

Dopraw zupę do smaku, rozlej do filiżanek i posyp natką pietruszki. Podaj z grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...