- 75 dag winnych jabłek
- otarta skórka z 1 cytryny
- 5 dag rodzynek
- 1 łyżka masła
- 20 dag suchego razowego chleba
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
W drugim rondelku ugotuj 50 dag pokrojonych na ćwiartki jabłek w 1,5 szklanki wody. Rozgotowane jabłka i rozgotowany chleb zmiksuj, i przetrzyj przez sito.
Teraz obierz 25 dag jabłek i potnij je w słupki. Zagotuj cukier z 3 łyżkami wody, do tego rzadkiego syropu włóż jabłka, prażąc je do zeszklenia. Następnie dodaj sparzone wrzątkiem rodzynki, otartą skórkę z cytryny i masło, chwilę podduś, po czym połącz z przetartym przez sito wywarem.
Gdy na koniec lekko posolisz do smaku i podgrzejesz - gorąca zupa będzie gotowa do podania na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz