Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Staropolska zupa jabłkowa

Składniki:
  • 75 dag winnych jabłek
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag suchego razowego chleba
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Rozdrobniony chleb i orzechy wrzuć do garnka, zalej 3 szklankami przegotowanej wody i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

W drugim rondelku ugotuj 50 dag pokrojonych na ćwiartki jabłek w 1,5 szklanki wody. Rozgotowane jabłka i rozgotowany chleb zmiksuj, i przetrzyj przez sito.

Teraz obierz 25 dag jabłek i potnij je w słupki. Zagotuj cukier z 3 łyżkami wody, do tego rzadkiego syropu włóż jabłka, prażąc je do zeszklenia. Następnie dodaj sparzone wrzątkiem rodzynki, otartą skórkę z cytryny i masło, chwilę podduś, po czym połącz z przetartym przez sito wywarem.

Gdy na koniec lekko posolisz do smaku i podgrzejesz - gorąca zupa będzie gotowa do podania na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...