Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa chińska z kurczaka

Składniki na 6 porcji:
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
  • (z grzybami i pędami bambusa)
  • 6 szklanek rosołu drobiowego (z kostki)
  • 10 dag makaronu nitek
  • 4 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sos sojowy
  • imbir
  • sól
Makaron ugotuj (ale nie rozgotuj!) w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i osącz na sitku. Mięso umyj, pokrój w krótkie paski lub w kostkę, posól i - ciągle mieszając - obsmaż ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, przełóż do garnka.

Na patelnię wlej resztę oleju, mocno go rozgrzej i obsmaż mrożone warzywa, po czym przełóż je do garnka. Mięso i warzywa zalej rosołem, zagotuj i po zmniejszeniu płomienia - gotuj 5-7 minut. Pod koniec zupę przypraw do smaku solą, imbirem i sosem sojowym, wymieszaj z makaronem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...