Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa czosnkowo-ziołowa

Składniki:
  • 12 ząbków czosnku
  • 25 dag pieczywa tostowego
  • 2 liście laurowe
  • świeża szałwia i tymianek
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz
Tosty drobno pokrój. Tymianek, szałwię i liście laurowe zwiąż nitką w pęczek. Czosnek obierz, zmiażdż. 5-6 szklanek wody zagotuj z oliwą i dodaj czosnek, zioła, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Następnie wyjmij zioła i wrzuć pokrojone pieczywo.

Zupę doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Tuż przed podaniem zaciągnij żółtkami i posyp tymiankiem i żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...