Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Zupa aromatyczna

Składniki na 4 porcje:
  • 5 szklanek wywaru z ryby
  • 30 dag filetu z karpia lub tołpygi
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki posiekanych zielonych listków mięty
  • po 1 łyżce posiekanych zielonych listków melisy, pietruszki, szczypiorku i rozmarynu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Umyty i osuszony filet skrop sokiem z cytryny, natrzyj go solą, po czym włóż do gorącego wywaru i gotuj 10 minut. Delikatnie wyjmij rybę łyżką cedzakową, usuń ości, a mięso pokrój w cienkie paski. Wywar natomiast przecedź i zagotuj.

Rozbełtane z dwiema łyżkami przegotowanej wody żółtka wlej do wywaru, dokładnie wymieszaj, wsyp posiekaną zieleninę.

Teraz dodaj pokrojoną w paski rybę i cienkie plasterki selera, i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dopraw do smaku.

Do zupy tuż przed podaniem możesz wrzucić grzanki z bułki, pokrojone w kostkę ugotowane białko lub groszek ptysiowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...