Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa cebulowo-pomidorowa

Składniki na 6 porcji:
  • 5 cebul
  • 4-5 mięsistych pomidorów (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżka mąki
  • kilka kromek czerstwego chleba lub bułki
  • 2 łyżki margaryny
  • pieprz
  • sól
Pomidory sparzone i obrane ze skórki pokrój w niedużą kostkę. Cebule pokrój w talarki, zeszklij na oliwie rozgrzanej w głębokim rondlu i dodaj pomidory. Smaż 4-5 minut, potem oprósz mąką, rozprowadź szklanką zimnej wody. Następnie wlej gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Gotuj 15 minut na małym ogniu.

Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej margarynę i zrumień pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo. Gorącą zupę rozlej do bulionówek. Każdą porcję posyp grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...