Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa cebulowa francuska

Składniki na 6 porcji:
  • 4-5 cebul
  • 6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • kilka kromek bułki
  • 3 łyżki startego ementalera
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę lekko podsmaż na tłuszczu, następnie oprósz mąką, zrumień i wymieszaj z niewielką ilością zimnego wywaru. Teraz przelej ją do garnka z wrzącym pozostałym wywarem, dodaj przyprawy i gotuj 20 minut.

Każdą kromkę bułki przetnij na 4 części, podsmaż na oleju, potem włóż do żaroodpornego wysokiego naczynia, zalej zupą i posyp serem. Naczynie wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj, aż ser się roztopi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...