Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zielona zupa wiosenna

Składniki na 4 porcje:
  • 6 szklanek rosołu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kilka listków bazylii
  • mała miseczka świeżego szczawiu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól
Szczaw, szczypiorek, bazylię i natkę starannie opłucz, osącz i drobno pokrój. Tak przygotowaną wrzuć do rondla z rozgrzanym masłem i bardzo krótko (1-2 minuty) duś.

Rosół zagotuj, wymieszaj z podduszoną zieleniną, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zapraw śmietaną. Podawaj z grzankami z bułki lub z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...