Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

DAL - zupa z soczewicy

Składniki:
  • 50 dag czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • sól
    przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy (lub curry)
    ponadto:
  • ryż ugotowany na sypko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml jogurtu naturalnego
Soczewicę przebierz, opłucz na sicie i dokładnie odsącz. Do garnka wlej teraz 2,5 litra wody, zagotuj, dodaj soczewicę i ponownie zagotuj. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Następnie rozgrzej w rondelku oliwę, włóż do niej cebulę wraz z czosnkiem i smaż, aż cebula zacznie się złocić. Dodaj przyprawy, wymieszaj, smaż przez minutę. Potem wlej pół szklanki wody, zagotuj, duś pod przykryciem na małym ogniu 8-10 minut.

Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i grubo pokrój. Przełóż do garnka z soczewicą przyprawy i pomidory, całość osól do smaku. Gotuj zupę na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec sprawdź smak i ewentualnie dopraw kminkiem, curry lub pieprzem.

Na koniec obierz i pokrój w półplastry cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż będzie silnie zrumieniona. Podając zupę, włóż do talerza najpierw ryż, posyp go zrumienioną cebulą, potem wlej zupę i polej jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...