- 50 dag czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- sól
- przyprawy:
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kminku
- 1 liść laurowy
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy (lub curry)
- ponadto:
- ryż ugotowany na sypko
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml jogurtu naturalnego
Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i grubo pokrój. Przełóż do garnka z soczewicą przyprawy i pomidory, całość osól do smaku. Gotuj zupę na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec sprawdź smak i ewentualnie dopraw kminkiem, curry lub pieprzem.
Na koniec obierz i pokrój w półplastry cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż będzie silnie zrumieniona. Podając zupę, włóż do talerza najpierw ryż, posyp go zrumienioną cebulą, potem wlej zupę i polej jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz