Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa cytrynowa

Składniki na 6 porcji:
  • 30 dag cielęciny z kością
  • włoszczyzna
  • 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 1 cebula
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 22-proc.
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • biały pieprz
  • sól
Umyte mięso oraz oczyszczone i obrane warzywa zalej 6 szklankami zimnej wody, gotuj do miękkości, po czym odcedź.

Śmietanę roztrzep z żółtkiem, rozprowadź niewielką ilością gorącego wywaru, następnie wlej do garnka. Do zupy dodaj sok z cytryny, dopraw ją do smaku solą, cukrem i pieprzem, po czym wymieszaj z ryżem. W razie potrzeby zupę podgrzej, nie dopuszczając jednak do wrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...