Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa drwali

Składniki na 6 porcji:
  • 6 szklanek rosołu wołowego (z kostki)
  • 15 dag grochu
  • 15 dag białej fasoli
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa do zup, sosów, sałatek do smaku
  • pieprz, sól
Namoczone kilka godzin wcześniej ziarna grochu i fasoli odcedź, przełóż do garnka z bulionem i dodaj liść laurowy, a całość gotuj, aż groch się rozpadnie. Mięso musisz teraz dokładnie wyrobić z jajem, solą i pieprzem, po czym uformować z niego gałeczki wielkości orzecha laskowego. Ugotuj je osobno w niewielkiej ilości wody i wlej do gotującej się zupy.

Na koniec zupę dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i cząbrem, dodaj także do smaku przyprawy do zup, sosów, sałatek i trzymaj na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Podawaj z razowcem, a każdą porcję posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...