Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa fasolowa serbska

Składniki na 6 porcji:
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 25 dag ogonówki lub chudego boczku
  • 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 22-proc.
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka listków bazylii
  • lub 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
Namoczoną i odcedzoną fasolę przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na niedużym ogniu, aż będzie miękka. Wędzonkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, po czym dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przez kilka minut smaż wszystko razem, cały czas mieszając. Teraz przełóż do garnka z ugotowaną fasolą i wlej przecier pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze 10 minut, przypraw do smaku solą i pieprzem, zabiel śmietaną.

Przed podaniem - już w talerzach - udekoruj listkami bazylii lub posyp posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...