Składniki na 6 porcji:- 1 szklanka białej fasoli
- 25 dag ogonówki lub chudego boczku
- 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
- 2 cebule średniej wielkości
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek gęstej śmietany 22-proc.
- 1 łyżka oliwy
- kilka listków bazylii
- lub 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Namoczoną i odcedzoną fasolę przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na niedużym ogniu, aż będzie miękka. Wędzonkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, po czym dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przez kilka minut smaż wszystko razem, cały czas mieszając. Teraz przełóż do garnka z ugotowaną fasolą i wlej przecier pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze 10 minut, przypraw do smaku solą i pieprzem, zabiel śmietaną.
Przed podaniem - już w talerzach - udekoruj listkami bazylii lub posyp posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz